Adviseur openbare orde en veiligheid

Aan het opgroeien in een groeiende stad betekent dat je als ouder veel vrijheden krijgt. Je kunt op scholen naar willekeurige locaties gaan en naar willekeurige leerkrachten toe. De ruimte om te spelen wordt verruimd en er zijn meer mogelijkheden om met vrijheid te experimenteren. Als ouder krijg je dus echt de ruimte om je kinderen aan te passen aan hun in de stad gecultiveerde omgeving en aan de wensen van jouw gezin. En daarmee zie je ook weer verschil: vanuit een veilig perspectief word je geacht omgangsregels op te stellen waarbescopeld, zoals betrokkenheid bij het openbare orde- en veiligheidsbeleid van je buurt, net als hoeveel tijd je investeert in het behartigen ervan. Gelukkig blaast dit alles niet alle negatieve invloeden uit. Een Adviseur openbare orde en veiligheid is iemand die erop toeziet dat de wet wordt nageleefd.

Beperk je kinderactiviteiten

Vooral in de eerste jaren van je kinderen spelen is erg belangrijk. Je kind krijgt zo een groot beeld van de wereld en leert allerlei handelingen uitkomen die ze later niet verbinden met een gevoel van onzekerheid, schuldgevoel of onzekerheid overwaarne. Natuurlijk worden die dingen waarmee je de kleine jongens en meisjes vanaf drie jaar het liefst bezig worden, als ze wat ouder zijn, stuk voor stuk minder fijn gevonden. Zoals eindelijk eten en drinken kunnen doen, gaan rondlopen, ze een auto laten rijden, met een vriendin op stap en vooral: zelfstandige zijn zonder de nodige beperkingen van een ouder zoals gebruik maken van toilet en was.

Kinderen van vijf jaar zijn in principe in staat zelf een ei te bakken, zelf thee te zetten, een eigen bed te maken, zelf de was te doen en zelfs aan een boek te beginnen. Op deze leeftijd kunnen ze al een heleboel meer dan vroeger. Maar het kan al gauw misgaan als er niet eerst aandacht aan is besteed. Je kinderen hebben nog niet alles onder controle. Als ze daarom een toets aan hun vaardigheden krijgen, kan dat op leeftijd vanaf 5 jaar. Ook is het belangrijk dat kinderen hun grenzen niet te ver uitstrekken. Zeker niet als ze in eerste instantie achteraf het gevoel krijgen dat ze wel hoe dan ook maar een stukje hebben gezwommen.

Vooral als je kind ouder is, maar nog niet volwassen, is het belangrijk om beperkingen op te gaan tegenen die hun activiteiten beperken. Dat is een gewoonte die later bij het verdelen van de taak op de arbeidsmarkt zo goed kan. Ga bijvoorbeeld als gezin uit met een wandeling door je buurt, maar neem in je gedachten een bepaald punt bij het uitkiezen van de route. Doe mee aan een activiteit in een kleinere groep, maak geen uitstapjes met een groter gezelschap waarmee je de eigen grenzen verder in het wilde weg duwt, of waarmee je je vooral plezier maakt maar niet de anderen verwondt.

Spreek je kind in over veiligheid

Duidelijkheid over veiligheid bij iedere gelegenheid is belangrijk in iedere jeugd. Daarom is het een goede stap om op de basisschool te beginnen met het bespreken van veiligheid. Je kind leert dan eerst dat je geen risico moet lopen als je iets vreemds ziet, zoals een vreemd soort mens of een vreemd gebouw. Daarna leert het kind dat veiligheid een persoonlijke vraag is en dat je daarom moet spreken over je eigen veiligheid. Hoe meer je kind spreekt over veiligheid, hoe meer het inziet in het vertrouwen in zichzelf.

De zoektocht naar veiligheid gaat ook zeker door in het typisch vijftien-jarig jongvolwassen verloop van je kind. Een groeiend kind is gewend om dingen spontaan te doen die voor het vijftienjarige kind misschien niet nodig zijn maar voor de volwassene later wel. Je kan je kind bijvoorbeeld vragen of ze in een winkel bij de deur gaan staan. Geef je kind een handtekening, laat je kinderen naar een speelzaal gaan en breng ze naar school.

Wees betrokken bij het openbare orde- en veiligheidsbeleid van je buurt

Het is van groot belang dat je weet waar je op staat bij het beleid van de gemeente, het openbare orde- en veiligheidsbeleid van je buurt. Er zijn verschillende vormen van openbare orde- en veiligheid. Het openbare orde- en veiligheidsbeleid van je buurt kan gaan over verkeersveiligheid, overlast, het stellen van verboden spullen of bijvoorbeeld het behoud van een rotsachtig gebied. Maar het openbare orde- en veiligheidsbeleid kan ook gaan over het nemen van besluiten in kringen van het stadsbestuur of het bestaan van een buurtraad of evenementenvergunning.

Door op de hoogte te blijven van het openbare orde- en veiligheidsbeleid van je buurt, blijf je bezig met de ontwikkeling van je buurt. Zo kun je je inzetten voor verbetering van de buurt en zekergaan dat er geen ongerechtigheden zijn in je eigen buurt. Zo blijf je betrokken bij het openbare orde- en veiligheidsbeleid van je buurt en kun je je daarmee inzetten voor veiligheid.

Doe meeleven met

Recommended Posts